anvelopele de iarna – moft sau necesitate? – partea a II-a

Cuprins

Sunt anvelopele de iarna obligatorii de la 1 noiembrie?

Pentru cei care nu stiu, sezonul de iarna 2011 – 2012, aduce o modificare foarte importanta a legislatiei rutiere – obligativitatea anvelopelor de iarna.

Pe scurt: la inceputul iernii 2010 – 2011, guvernul s-a gandit sa introduca aceasta obligativitate. Era, insa, prea prea putin timp. Si-au dat si ei seama de acest aspect. Asa ca s-a amanat pentru sezonul 2011 – 2012.

Ordonanta de urgenta care introduce obligativitatea utilizarii anvelopelor de iarna este OUG nr.5/2011, publicata in Monitorul Oficial Partea I, nr. 80 din 31.01.2011.

Aceasta OUG modifica alte 3 acte – Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor.

Am citit ordonanta si pot face urmatoarea sinteaza:

  • anvelopele de iarna sunt obligatorii pentru toate vehiculele, atunci cand ruleaza pe drumuri acoperite de gheata, zapada, polei; nu se pomeneste nimic de vreo perioada anume din an sau de temperatura;
  • sunt incluse si anvelopele all-season
  • in cazul in care esti prins ca nu ai anvelope (si esti autoturism) te poti alege cu talonul luat; de amenda pentru autoturisme nu se spune nimic, ci doar pentru transporatori;
  • in cazul unui accident, iar vehiculul nu are anvelope de iarna, asigurarea nu va acoperi costurile, aici intrand si pagubele pentru infrastructura – semnalizare rutiera, stalpi etc.;
  • se pot imputa si costurile dezapezirii vehiculelor, in cazul in care acestea nu erau echipate corespunzator.

Concluzie

Desi raspunsul e NU. Insa trebuie luate in calcul doua aspecte:
  • cand temperatura scade sub 7 grade Celsius, scade si eficienta la franare a anvelopelor de vara (spun despre acestea intrucat eu din acestea am; oare ce se intampla in cazul celor all-season? ); personal, schimb anvelopele cand temperatura e sub 0 grade Celsius
  • daca drumul e acoperit de zapada, gheata, polei e de dorit sa ai anvelope de iarna, cum am aratat mai sus – pentru siguranta ta, a buzunarului tau si pentru siguranta celorlalti; nu neaparat in aceasta ordine.

Ai alta opinie? Comenteaza mai jos!

In episodul urmator voi face o scurta sinteza a magazinelor online care vand anvelope de iarna. Ca sa-ti fie mai usor sa alegi.

Reclame

Posted on 2011/09/30, in trafic and tagged . Bookmark the permalink. Un comentariu.

  1. Bine de stiut, nu ma mai grabesc sa le schimb la inceputul lui noiembrie daca temperatura nu scade sub 10 grade ziua. Nu de alta, dar dupa ce dai 5000 lei (?!?!?!?) pe anvelope, te gandesti mai bine daca vrei sa le uzezi aiurea sau nu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s