un laptop rosu – lenovo edge 13 – instalare windows 7

Alegerea laptopului

Achizitionarea unui laptop se poate dovedi o alegere destul de grea, drept pentru care am scris cum am ales noi, ce dorinte am avut, cum ne-am decis, ce buget am avut. Apoi vom vedea ce laptop am ales si cum l-am trezit la viata ca sa-l putem folosi efectiv. :). Alegerea finala a fost un Lenovo Edge 13, de la emag.ro. Pretul a fost 1949.90 lei.

Poti urmari toata seria de articole dedicata acestui laptop:

 1. un laptop rosu – lenovo edge 13 – primele impresii
 2. un laptop rosu – lenovo edge 13 – usb bootabil cu windows 7
 3. un laptop rosu – lenovo edge 13 – instalare windows 7

Dupa prezentarea generala a laptop-ului si crearea unui stick bootabil cu Windows 7, a venit momentul instalarii sistemului de operare si folosirea efectiva a masinariei. 🙂

Instalare Windows 7

Secventa normala de pornire se intrerupe prin apasarea tastei Enter, chiar imediat dupa pornire, cand ne e prezentat mesajul. Vom putea, apoi, selecta dispozitivul dupa care se va efectua initializarea. Daca am introdus stick-ul, el va aparea in lista. Daca nu, trebuie introdus si se reporneste sistemul.


Dupa selectarea stick-ul ca dispozitiv de pornire, va incepe initializarea instalarii, prin selectarea limbii in care ne vom intelege cu programul de instalare. 🙂

Instalarea de Windows 7 are si un pas de partitionare. Fiind vorba de o masinarie noua, spatiul de pe hdd e neparatitionat. Acest laptop e dotat cu un hdd de 320GB. Am ales sa creez 2 partitii, ambele primare:

 • 1 partitie pentru sistemul de operare, de 51GB
 • 1 partitie de 247GB pentru lucru.

Implicit, programul va crea o partitie de sistem. Atentie ce partitie selectezi la finalul acestui pas. Partitia selectata va fi cea pe care se va instala sistemul de operare. Eu am selectat partitia de 247GB, asa ca la final m-am trezit cu Windows-ul instalat in alta parte decat imi doream, asa ca a trebuit sa refac instalarea. 🙂

Chiar daca nu formatezi explicit partitia pe care doresti sa instalezi, programul de instalare va face automat acest lucru. Formatarea se va face de tip NTFS.

Urmeaza instalarea efectiva a fisierelor sistemului de operare. Acest lucru dureaza cca 15 minunte, ceea ce e foarte bine, dupa parerea mea.

Dupa un restart, sistemul va porni de pe hdd si vor fi necesare 2 configurari – nume de utilizator si selectarea meridianului de ora.

Instalare drivere Lenovo Edge 13

Imediat dupa finalizarea instalarii, am pus Mozilla Firefox 4 si am inceput sa caut drivere-le pentru acest model de laptop, pe site-ul Lenovo. Regasirea drivere-lor se face destul de usor, fie in sectiunea de suport, fie efectuand o cautare dupa product number. Am instalat urmatoarele drivere:

 • placa video
 • placa wireless
 • TouchPad

Restul dispozitivelor – cititor de carduri, camera web, sunet etc. au functionat fara probleme.

Instalare software aditional

Odata cu finalizarea acestor instalari, am pus antivirus si m-am conectat la internet pentru efectuarea update-urilor sistemului de operare.

Am instalat urmatoarele, ca sa putem folosi masinaria:

 • Kaspersky FreeAV
 • Microsoft Office 2007
 • Adobe Acrobat Reader
 • suport Adobe Flash pt browsere
 • Mozilla Firefox
 • FastStone Image Viewer
 • 7Zip
 • Skype
 • VLC
 • CutePDF
 • drivere multifunctional HP
 • EASEUS Todo Backup Free 2.5.1

Suplimentar, dupa cateva cautari pe internet, am oprit o serie de servicii ale Windows-ului ca sa nu-l incarc inutil.

Concluzie

Instalarea sistemului de operare s-a facut destul de rapid zic eu. Procesorul dual-core si cei 2GB RAM si-au facut bine treaba. Imi place cum se misca sistemul, acum dupa cca 2 saptamani de utilizare. Tastatura este foarte buna si exacta, separarea intre taste fiind de un real folos. Mouse-ul se misca bine, atat cand e miscat folosit TocuhPad-ul, dar si cand e miscat cu un dispozitiv extern. O mica intarizere am sesizat in momentul in care folosesc butonul din mijloc al TocuhPad-ului si fac scrolling cu joystick-ul rosu. Pare ca mouse-ul are un scurt moment de oprire cand revin in mod normal de utilzare.

O surpriza destul de placuta e bateria. Cred ca tine in jur de 3-3.5h. Am editat pozele pentru acest articol si am scris articolul, deci utilizare destul de lejera. Ma rog, aceasta durata e determinata si de faptul ca totul e nou. Ma astept ca in timp sa se diminueze.

Ventilatorul, situat pe stanga, este foarte siletios. Practic, nici nu prea iti dai seama ca e pornit.
Monitorul este foarte clar si nu e obositor. O problema ar fi faptul ca in suita Office, ribbon-ul ocupa destul de mult spatiu, rezolutia fiind de 1367 x 768.
Acestea fiind spuse, sper ca am acoperit tot ce trebuia pentru acest laptop si sper ca ti-au fost de folos opiniile mele si informatiile oferite pentru a pune pe picioare acest Lenovo Edge 13. Si sper ca aceste informatii de vor ajuta sa-ti faci o parerea cat mai corecta asupra acestui aparat sau sa vezi ce pasi trebuie sa urmezi in cazul in care iti cumperi un laptop fara cd/dvd player si trebui sa instalezi pe el sistem de operare.

<< Articolul precedent

Posted on 2011/06/09, in tehnic and tagged , , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

 1. Multumesc pentru tutorial,dar si pretul este pe masura.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s