phil town – regula nr 1-cum sa investesti la bursa

De ceva vreme studiez bursa si mecanismele ei. Inital, am inceput cu analiza tehnica. Apoi, discutand cu alte persoane si mai citind mi-am dat seama ca ar fi util de stiut si cum sa selectez companiile in care sa investesc.

Aceasta carte este prima pe care am citit-o de acest fel. In acest moment, as spune ca informatiile pe care le ofera par destul de complete si aplicabile. Chiar si pentru bursa noastra, desi cartea e scrisa de un american.

Cartea despre care voi vorbi este „Regula nr 1 – Cum sa investesti la bursa” si este scrisa de Phil Town.

Versiunea in limba romana:

Versiunea in limba engleza:

Cartea apartine analizei fundamentale. As putea spune ca autorul incepe de la zero. Intai spune cum pot fi alese companiile, apoi cum le poti evalua. Urmeaza, apoi, momentele de intrare si de iesire in investitie.

Pasii de mai sus sunt descrisi in 16 capitole:

 1. Miturile plasamentelor financiare
 2. Regula nr 1 si cei patru M
 3. Cumparati o afacere, nu un pachet de actiuni
 4. Identificati un Mijloc de Aparare
 5. Cei Cinci Indicatori de Baza
 6. Calculul celor cinci Indicatori de Baza
 7. Pariati pe jocheu
 8. Luati-va o Marja de Siguranta
 9. Calculul Pretului de Catalog
 10. Cum stim care e momentul potrivit pentru a vinde
 11. Luati batul
 12. Cele Trei Instrumente
 13. Sa facem primii pasi
 14. Eliminati obstacolele
 15. Pregatiti-va pentru prima achizitie folosind Regula nr 1
 16. Intrebari si raspunsuri

Ca sa faci o lista de companii, el sugereaza sa te gandesti la lucruri care te pasioneaza, obiecte pe care le folosesti, ce te faci sa cheltui bani, ce iti aduce bani, sa te gandesti la talentele pe care le ai si cu ce lui in aplicare. Apoi, sa te intrebi cine produce acele lucruri. Acestea sunt companiile care iti transmit un mesaj. Desigur, bursa noastra are un set relativ redus de emitenti si domenii in care acestia activeaza, comparand cu alte burse mai evoluate. Asa incat, inainte de a alege, cei care doresc sa investeaza pe BVB (cum intentionez si eu), trebuie sa observe domeniile de activitate pe care le ofera BVB-ul.

Ca sa rezum, se aleg companii care:

 • transmit un mesaj
 • au un mijloc de aparare solid
 • au un management performant
 • ofera o marja solida de siguranta

Urmeaza, apoi, evaluarea acestor companii. Autorul propune o serie de indicatori. Pentru acestia, trebuie evaluate evolutiile lor pe ultimii 10 si 5 ani, precum si in ultimul an. Acesti indicatori sunt:

 • randamentul capitalului investit
 • ritmul de crestere a vanzarilor
 • ritmul de crestere a profitului net pe actiune
 • ritmul de crestere a capitalului propriu sau a valorii contabile pe actiune
 • ritmul de crestere a fluxului de numerar disponibil

La traducerea in romana, problema e ca traducatorul a preluat acronimele asa cum sunt din traducerea in limba romana. Astfel incat randamentul capitalului investit care in engleza e RoC, in romana a devenit RCI. Cum mai toate informatiile financiare folosesc RoC, pentru cineva nou in domeniu, cum sunt eu, se pot crea confuzii.

Sunt prezentate modalitatile de calcul ale acestor indicatori, lucru care mi se pare interesant si util. Informatiile se gasesc in contul de profit si pierdere ale companiilor listate la bursa.

Pasul urmator care e prezentat se refera la momentele cand e bine sa facem tranzactii cu actiunile companiilor pe care le-am evaluat si pe care le urmarim. Aici el se foloseste de 3 indicatori:

 • MACD
 • STS
 • MA

Suplimentar, fata de aceste etape, mai avem un capitol exemplicativ in care aplica tot ceea ce explica in carte, precum si un capitol cu intrebari si raspunsuri.

Foarte interesant mi se pare faptul ca argumenteaza de ce fondurile de investitii nu sunt bune. Principalul motiv e ca datorita dimensiunii lor, ele pot misca piata foarte usor, in orice directie, de aceea pot obtine randamente mai slabe. De aceea e posibil sa piarda oportunitati. Tu, ca investitor simplu, poti obtine un randament mult mai bun, intrucat actiunile tale nu au influenta asa de mare asupra pietei.

De asemenea, ca si alti autori, el spune ca riscant e sa investesti fara a fi educat si fara a sti ce face, nu sa nu investesti.

Acum, dupa ce am finalizat varianta in limba romana, cred ca e util sa citesc si pe cea in engleze. Varianta in romana are greseli de exprimare, precum si unele locuri in care se fac trimiteri la pagini aiurea si semne de intrebare. Ceea ce mi se pare o greseala din partea editurii. Oricum, cartea este utila, mai ales pentru incepatori.

Ca sa afli tot ceea ce are el de spus, te invit sa o achizitionezi si sa o citesti. Apoi sa ne spui parerea ta.

O poti achizitiona

Mi mi se pare ca e foarte utila si este un punct bun de start.

Elefant.ro

Posted on 2011/04/26, in tehnic and tagged , , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

 1. Omul asta face mai multi bani din investitii sau din cartile care te invata cum sa investesti? Nu de alta dar nu prea am incredere in a 2-a categorie de oameni.

  Cum am facut bani? Am vandut o carte despre cum se fac bani…

 2. citeste si tu aici

  mai mult de atat nu stiu sa-ti zic

 3. Pai tocmai ca am citit atat la el pe site cat si pe wikipedia. Acum da, omul a facut niste bani din bursa. Insa ma intreb de ce a dat-o pe carti la un moment dat? Stii ca asta e parerea mea si despre japonezu’ ala…

 4. 1. e hawaian, nu japonez
  2. discutia asta am mai avut-o si a aparut din cauza faptului ca nu ai citit cartile lui; el nu zice ca a facut bani pe bursa…el zice cum sa te educi si cum sa incerci sa gandesti ca un om bogat…iar bogat nu inseamna plin de bani ci inseamna educat

  3. de ce a dat-o pe carti? pt ca e o modalitate buna de a aduce un venit suplimentar o perioada buna de timp; financiar vorbind; dpdv educativ, impartasesti si altora din experienta ta; cursurile, seminariile sunt mult mai obositoare, plus ca necesita calatorii, ori o infrastructura bine pusa la punct pt cele online; cartile se misca fara ajutorul autorului…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s