plata online a taxelor – ghiseul.ro – replica pentru Adrian Vasilache-hotnews.ro

Ieri s-a lansat ghiseul.ro – Sistemul National Electronic de Plata Online cu Cardul Bancar, asa cum am scris si anterior.

Am prezentat, pe scurt primele lacune pe care le-am vazut.

Astazi, am citit pe hotnews.ro articolul „Ghiseul.ro, sistemul national de plata online a taxelor, are probleme serioase de functionare„.

Intrucat lucrez in IT si de ceva vreme sunt prins in aceasta lume autentificarii securizate, non repudierii, semnare de document etc. toate aceste folosind certificate digitale si cum sunt si posesorul unei doze de bun simt, as dori sa precizez urmatoarele:

1. se incepe cu concluzia – „sistemul e nefunctional” – as putea trece peste asta, in caz ca s-ar ajunge la acea concluzie intr-un mod corect (aici am apelat la doza mea de bun simt)

2. autorul precizeaza, apoi, <<„This connection is untrusted”, semn ca sistemul nu este complet functional, browser-ul avand inca dubii legate de siguranta si autenticitatea certificatelor>> – faptul ca certificatul nu se afla in lista de certificate de incredere a browser-ului folosit, e irelevanta; browser-ele vin cu certificate diferite, de ex. Chrome are mai putine certificate decat Mozilla; mai mult, lista poate fi modificata de catre utilizator. Cand primim de pe un site atentionarea ca certificatul nu e „trusted”, inseamna doar ca browser-ul nu-l recunoaste, iar noi il putem adauga in lista, daca vrem. Faptul ca un browser are sau nu un certificat in el nu tine de un standard de securitate. Browser-ele au in ele doar certificatele de la cele mai cunoscute organizatii de certificate din lume, iar utilizatorul poate modifica cum doreste aceasta lista, in browser-ul propriu.

3. „serviciul era complet indisponibil” – dovada este o imagine cu un browser Mozilla, si o pagina alba. Adresa e, practic, invizibila. Dovada mi se pare necloncudenta pentru functionarea sistemului.

E clar ca orice sistem are nevoie de stabilizare si mi se pare corect sa semnalezi probleme reale – de ex cum obtii credentialele sau de ce sunt inrolate doar 4 institutii, nu sa incerci cu orice pret sa arati cat de slab pregatite sunt autoritatile. Mi-as dori mai multa pregatire a acestor articole facute pe genunchi. Un pic de documentare in prealabil nu strica. De asemenea, pe baza comantariilor primite, ar fi bine ca autorul sa revina si sa modifice.

Credeti ca se poate?

PS: la final, mentionez ca nu am absolut nicio legatura cu vreun minister sau cu cei care au elaborat/testat sistemul. Vreau doar ca lucrurile sa fie prezentate corect.

E posibil sa te mai intereseze:

Elefant.ro

Reclame

Posted on 2011/03/31, in proteste and tagged , , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

  1. Mda, incep sa cred ca si HN incepe sa se transforme intr-un fel de tabloid. Punem o stire (cum era si aia cu geniul la 12 ani) numai ca stim ca va naste foarte multe controverse:
    – intra cei care injura statul;
    – intra cei din IT si zic ca de fapt nu e nicio eroare, acestia sunt contrazisi tot de cei in IT care zic ca este o eroare;
    – intra cei care sunt pusi pe caterinca.

    Si uite asa vizualizarile sunt multe, comentariile multe, timpul trece, leafa merge, noi suntem jurnalisti!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s