stiri despre cutremurul din japonia

Informatiile despre cutremurul din Japonia precum si despre evolutia lucrurilor de acolo oferite de catre site-urile noastre si de catre televiziuni sunt inconsistente. Asa ca te poti informa din mai multe surse, gen Reuters, Wall Street Journal. Dar cele care ofera cela mai corecte informatii privind dezastrul sunt tot cele japoneze.

Cam atat, alte lucruri nu mai pot fi spuse…Dupa cutremur, tsunami, apoi posibilitatea cautari si refacere, deasupra lor plutind si posibilitatea unui accident nuclear…

In momentul in care scriu aceste randuri, arata imagini de la o rafinaria din Itchihara, unde au reusit sa reduca dimensiunea incendiului…

De asemenea, ce nu se spune la noi…valurile tsunami, in cazul unui cutremur asa de mare, pot dura chiar mai mult de 24h.

Alt lucru care nu se prezinta la noi este legat de ce s-a intamplat de fapt, din punct de vedere geologic. Pe unul din site-urile de mai sus, am gasit o analiza care cred ca e interesanta: Seabed split; quake tilted Earth’s axis 10 cm.

Alte date: 1.2 mil de oameni nu mai au apa, guvernul trimitand camioane cu apa in zonele afectate. Circulatia trenurilor revine incet-incet la normal…

Tsunami-ul s-a facut simtit si in Indonesia, unde o persoana a decedat, iar in SUA 7 persoane au avut probleme din cauza valului. 6 au fost salvate, o persoana e data disparuta. De asemenea, valuri de cativa metri inaltime – 0.5 – 3m au ajuns si in Chile si Mexic.

Am atasat cateva imagini inainte/dupa, ca sa ne dam seama de dimensiunea dezastrului…

Posted on 2011/03/12, in texte and tagged , . Bookmark the permalink. 1 comentariu.

  1. Ceea ce am observat la televiziunile de la noi (poate si in multe alte locuri este la fel) a fost ca in cazul acesta s-a mers foarte mult pe relatari ale unor romani care traiesc in Japonia. Mi se pare in regula sa intri in legatura cu ei, sa iti prezinte cum vad ei lucrurile, insa mi s-a parut ca prea se ia ce au spus acei oameni (niste ne-profesionisti pana la urma) ca fiind niste chestii obiective si exacte.

    Dezastrul intr-adevar este imens, insa tind sa cred ca este mult mai mic decat ce a fost in al 2-lea Razboi Mondial. Si daca si-au revenit japonezii de atunci…

    In ceea ce ii priveste pe cei care au murit in alte tari mi s-a parut oarecum absurd. Din ce stiu eu valurile au ajuns in SUA la mult timp dupa producerea cutremurului, iar in urma mediatizarii nefericitului eveniment lumea ar fi trebuit sa fie alertata si sa nu se ajunga la victime. In opinia mea, si deocamdata este doar o opinie deoarece nu am nicio data, cred ca victimele au fost ceva cautatori de senzationali care au picat la randul lor prada senzationalului.

    Stateam aseara si ma gandeam cum e viata: probabil daca ai le-ai zice unor oameni din tari din lumea a 3-a din Africa in special ca uite a fost cutremur in Japonia si au murit cateva mii de oameni nu ar considera-o ca o nenorocire foarte mare. In sensul ca drama este amplificata si de faptul ca este un stat foarte dezvoltat si de socul evenimentului – poate suna prea cinic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s