cum evolueaza numarul cazurilor de gripa AH1N1

De ceva vreme ma tot intreb cum evolueaza numarul cazurilor de gripa „noua”, AH1N1, prezentata ca un nou virus care faca ravagii in randurile populatiei. Cum informatia respectiva nu am gasit-o acolo unde ma asteptam mai mult, adica pe site-ul Ministerului Sanatatii, am zis sa iau toate rapoartele prezentate de minister si sa sintetizez aceasta informatie in ceva mai sugestiv decat niste comunicate de presa insipide in care ni se prezinta niste numere.

Evolutia numarului zilnic de imbolnaviri ne arata ca odata cu venirea sezonului rece, evident, a crescut si numarul de cazuri zilnice. De asemenea, exista 2 varfuri, la inceputul si la sfarsitul lui noiembrie. Evolutia este crescatoare, practic se inregistreaza minime tot mai mari si e posibil sa tot creasca pana prin martie. Tinand cont de faptul ca a inceput si vaccinarea,  ritmul de crestere e posibil sa incetineasca.

AH1N1 evolutie zilnica a numarului de cazuri nou semnalate

Uitandu-ma la evolutia numarului total de cazuri, se observa „explozia” din luna noiembrie si faptul ca in decembrie e posibil sa avem un numar de imbolnaviri comparabil cu cel din luna precedenta. Daca ar fi sa raportez la populatia totala a Romaniei, in acest moment s-au inregistrat un numar de cazuri de gripa AH1N1 echivalent cu cca. 0.022% din populatia tarii. Trebuie tinut cont de faptul ca o mare parte din cazuri sunt deja vindecate. Bineinteles, exceptie fac cele 18 decese. Din ce am rasfoit prin presa, aparent acestea au fost determinate de complicatiile aparute, coroborate cu alte boli. Referitor la acest aspect nu am gasit informatii suficiente, asa ca in proportie de cca 50% sunt pure speculatii.

AH1N1 numar total de imbolnaviri

De asemenea, ar fi fost interesanta o comparatie cu imbolnavirile de gripa „normala” (?!?!? daca mai exista asa ceva). Din nou, insa nu am gasit informatii, asa ca daca aveti careva idei unde as putea gasi aceste informatii…

Iar pe site-ul evz.ro am gasit o harta a imbolnavirilor cu virusul gripal AH1N1.

Nota: datele folosite sunt cele publicate de Ministerul Sanatatii, ultima actualizare fiind la data de 13.12.2009; daca cineva foloseste aceste grafice, ar fi frumos sa dea, macar, un link catre aceasta pagina, nu de alta dar m-am chinuit ceva timp sa le adun; iar daca are nevoie efectiv de date, evident le pot furniza in formatul prelucrabil din care am generat graficele.

Multumesc pentru intelegere!

[sursa]

Anunțuri

Posted on 2009/12/14, in texte and tagged , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s