plati electronice: incarcare online a cardului activ RATB

Ei bine, da, am trait sa o vad si pe asta.

Am aflat ca RATB ofera, mai nou, serviciu online de incarcare a Cardului Activ. Si de incarcare de la ATM-urile BCR.

Asta da pas inainte.

Eu mi-am facut cont, insa nu am incarcat nimic pentru ca folosesc, inca, bicicleta cu destul de mult succes. Azi, insa, traiesc cum impresia ca am cam fortat nota, nu de alta da’ vad ca miroase a ploaie. Sau a ninsoare.

Si ca sa stapanesc setea celor avizi de informatie, am extras din aplicatie, dupa ce m-am autentificat, sectiunea de Intrebari frecvente.

Cum se reincarca Cardul Activ?

Alegeti cardul pe care doriti sa-l reincarcati si un titlu tarifar, apoi efectuati plata in conditii de siguranta folosind un card bancar. Ulterior efectuarii platii, sistemul RATB va prelua aceste informatii si le va trimite in validatoarele din toata reteaua proprie de transport precum si in reteaua Metrorex, astfel incat, in 48 ore, dumneavoastra sa beneficiati de titlul de transport achitat. Puteti verifica efectuarea reincarcarii la orice validator, dar si in portalul RATB Online, la sectiunea Istoric tranzactii.

Cum platesc cu cardul?

Urmati pasii din asistentul de reincarcare pana la aparitia formularului de plata. Va informam ca plata se face pe un site web securizat, pus la dispozitie de Romcard – lider de piata in domeniul tranzactiilor cu carduri bancare. Acest site este inrolat in sistemul de protectie 3D Secure. RATB Online nu are acces si in consecinta nu pastreaza detalii referitoare la cardurile bancare utilizate pentru plata.
Anumite titluri nu pot fi reincarcate (indisponibile)
Momentan RATB Online este in faza beta si nu se pot reincarca toate titlurile disponibile pe piata, ci doar un set restrans. In curand vor fi activate si alte titluri din oferta tarifara iar dumneavoastra veti fi instiintati fie prin email, fie prin publicarea de noi informatii in portal.
Am platit cu succes insa tranzactia este in asteptare
Titlurile de transport sunt memorate pe cardul dvs Activ. La momentul efectuarii platii nu este posibil sa va transferam valoarea reincarcata pe card, de aceea reincarcarea este trimisa la toate validatoarele. La prima validare ea va fi scrisa fizic pe card (validatorul va informeaza printr-un mesaj vizual) si veti putea beneficia de titlul platit.
Sunt diferite titlurile RATB si METROREX ca mod de reincarcare?
Da. Titlurile comune (ex. portofel electronic) se reincarca prin validarea la orice validator din oricare retea. Titlurile specifice fiecarui operator se reincarca numai prin validarea in reteaua operatorului respectiv.
De ce o reincarcare dureaza 48h?
Cele 48h reprezinta valoarea maxima (de siguranta) in care RATB se obliga sa va transfere pe card, la prima validare, titlul reincarcat. In marea majoritate a cazurilor insa, sunt suficiente 24h, intrucat in fiecare seara la ora 23:00 se trimit informatiile la validatoare pentru a doua zi. Daca efectuati o plata dupa aceasta ora, sistemul o va procesa in ziua urmatoare, rezultand in intarzierea maxima de 48h.
Titlul mi-a fost transferat la validator dar tranzactia este inca in asteptare
Asa cum este nevoie de timp pentru trimiterea reincarcarii la toate validatoarele, la fel dureaza o perioada pana cand toate informatiile sunt preluate din acestea. Ulterior primirii datelor de la validatoare, la sfarsitul fiecarei zile, se vor marca si tranzactiile ca finalizate. Daca validatorul v-a reincarcat cardul nu trebuie sa va ingrijorati, tranzactia s-a incheiat cu succes.
Asa cum se poate vedea si-n poza, aplicatia e in varianta beta. Dar cum am mai zis, e un imens pas inainte. Si e perfectibila- vezi cele 48h. Asta, insa, nu o sa ne impiedice sa asteptam cate juma’ de ora prin statii…

Posted on 2009/12/03, in tehnic and tagged , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s