o solutie buna pentru scaderea costurilor de intretinere

Costurile de intretinere a unui apartament sunt unele din cheltuielile fixe care, in general, nu prea pot fi scazute. Poti gestiona consumul de energie de orice fel, si aici includ apa, curentul, caldura. Evident, la un moment dat, daca gestionezi prea drastic, e posibil sa creezi un disconfort psihic si fizic foarte mare, chiar daca financiar stai mai bine. O alta componenta care intra este reprezentata de energia care se consuma la comun- energia necesara iluminarii blocului, energia necesara functionarii ascensorului. Ei bine, in mare parte, energia necesara luminarii scarii este irosita.

Practic, metoda de iluminare intalnita la noi este de a aprinde lumina pe toata scara, indiferent de etajul la care un locatar are treaba. Omul intra in casa, iar lumina ramane aprinsa in tot blocul. Administratorul blocului in care locuiesc a venit cu o solutie extrem de simpla pentru reducerea si eficientizarea acestui tip de consum:

 • a dezactivat intrerupatoarele de la toate etajele
 • a inlocuit vechile lampi cu unele noi cu senzor care se aprind in functie de intenstitatea luminoasa de afara si cand percep miscare; evident, daca lumina de afara e suficienta, chiar daca percepe miscare, lampa nu se aprinde

In acest fel, a scazut consumul de vreo cateva ori(9-10), zic eu (asa un calcul rapid).

Asa ca daca vrei sa para ca te preocupa ce se intampla in bloc, iar mosii sa nu mai spuna ca esti ignorant(a)…propune-le acest lucru.

Posted on 2009/10/06, in texte and tagged , . Bookmark the permalink. 7 comentarii.

 1. Dar eu sunt curios care este gradul de fiabilitate al unei asemenea instalatii si cam in cat timp se amortizeaza investitia.

 2. promit sa ma interesez la administrator si sa revin cu date concrete

 3. am aflat primele informatii:

  pretul unei lampi cu senzor incluzand montajul a fost 130 lei/ etaj

  referitor la consum- factura pe scara a fost, luna trecuta, de 800 de lei, lift + iluminare; am inteles, insa, ca a fost o luna cu consum f ridicat

  o sa incerc sa obtin date si din lunile anterioare ca sa ne facem o idee de medie

 4. Aha. Zic ca cel mai bine verifici in cat timp se amortizeaza facand o comparatie de ex septembrie 2008 cu septembre 2009 si tot asa. Nu stiu exact cum arata scara blocului la tine si cat influenteaza lumina de afara insa iara nu-i ca vara… 😀

 5. Am si eu din alea cu senzor pe scara insa trebuie sa fii in 2-3 metriid e ele ca sa se aprinda. Daca ai scara de bloc din aia cu scari lungi (nu duble/scurte) sa vezi ce o sa mai urci/cobori pe scari pe intuneric!

 6. La mine in bloc situatia este oarecum bizara. Locuiesc numai oameni care se vor a fi „intelectuali”, „doamni” si „doamne”. Paradoxal nu am fost in stare sa ii convingem ca ar fi bine sa instalam repartitoare de caldura pentru ca aruncam banii pe geam. De ce spun asta?

  Pei: intretinerea iarna trecuta era la noi in jur de 400 de lei fata de 160 in timpul verii. diferenta evident venind de la caldura. in casa 26 grade in timpul zilei cu un geam mereu deschis iar noaptea imposibil sa dormi fara un geam deschis…pur si simplu ne sufocam. Concluzia mea? Bani aruncati pe geam.

  raspunsul la cererea noastra a fost ceva de genul „lasa ca mi-a spus mie cineva ca daca iti pui repartitoare platesti mai mult”. La asa raspuns intelectual si justificat, ce naiba sa mai faci????

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s