solutiile mele pentru traficul aglomerat din bucuresti- solutia 3

Gata cu soluțiile morale- vezi soluțiile 1 și 2 pentru un trafic mai civilizat. Cred că a venit momentul să trec la chestii mai tehnice.

Una din soluții ar fi ca în toate intersecțiile în care e permis virajul la staânga să se marcheze o bandă care să indice șoferilor pe unde să meargă. În codul rutier, este specificat faptul că ocolirea centrului imaginar al intersecției nu mai este obligatorie. Din păcate, însă sunt mulți șoferi care nu știu de acest lucru, astfel încât ei încă ocolesc acel centru imaginar, lua-l-ar să-l ia de centru imaginar.

De ce e utilă treaba asta?

ocolire-centru-imaginar-intersectieTreaba asta e bună pentru că cineva care virează stânga ar fi incomodat de cei de pe sensul celălalt, care doresc și ei să vireze tot la stânga. Astfel că, deși poate nu are cui să de prioritate, el nu va putea trece întrucât sunt alții care îl obstrucționează. Sper că în poză e mai clar ce am vrut să spun.

În prima situație se vede cum cei care execută virajul la stânga se blochează unii pe alții, iar cel care are cale liberă (și vine de la nord la est în poză) nu poate efectua virajul stânga deoarece e blocat de cei care merg de la sud la vest. În a doua situație, întrucât nu se ocolește centrul intersecției, cel care merge de la nord la est are cale liberă. El nu mai este blocat de traficul pe direcția sud-vest. Astfel, traficul în cele două direcții, nord-est respectiv sud-vest, e fluent, iar șoferii nu se mai obstrucționează unii pe alții.

Cum însă puțini din participanții la trafic știu acest lucru, poate nici chiar cei care și-au luat de curând permisul de conducere, cea mai bună soluție ar fi trasarea corectă(fără ocolirea centrului imaginar al intersecției) unor benzi care să indice pe unde se efectuează virajul la stânga. Această variantă, ar fi, să zicem, mult ieftină și eficientă decât încercarea de popularizare a regulamentului.

Posted on 2009/09/19, in păreri, trafic and tagged . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

 1. Aici mi se pare relativa treaba (depinde mult de intersectie , de gradul de aglomeratie, etc.). In plus de asta mi se pare ca ar trebui o regula clara in privinta asta si nu lasat la latitudinea soferilor pentru ca risti ca unii sa vrea sa ocoleasca centrul imaginar, altii nu si sa faca poc.

  Mi se oricum mai ok partea cu ocolirea centrului imaginar. Sa luam de exemplu poza 2 de la tine (cea in care nu se ocoleste centrul imaginar). Eu vin dinspre sud si vreau as fac stanga. astept sa dau prioritate alora care vin din fata mea. De obicei aia se opresc cand se face rosu la ei si atunci pot sa plec si eu. Dar dupa ce se face rosu la ei se face verde la aia dinspre vest si atunci o sa fim fata in fata si va trebui sa revin pe sensul meu de mers impreuna cu toti cei care au asteptat dupa mine.

  In concluzie:
  1. Cred ca ar trebui o regula bine stabilita pentru a evita haosul.
  2. Daca ar fi o regula bine stabilita tind sa cred ca cea mai buna ar fi aia cu ocolirea centrului imaginar.

  • In plus de asta mi se pare ca ar trebui o regula clara in privinta asta si nu lasat la latitudinea soferilor pentru ca risti ca unii sa vrea sa ocoleasca centrul imaginar, altii nu si sa faca poc

   De asta am si zis ca cel mai bine este sa se traseze niste benzi care sa indice zona pe unde se vireaza la stanga

   cred, totusi, ca ocolirea centrului imaginar este inadecvata pentru ca cele doua directii se pot bloca; iar ocolirea centrului nu inseamna neaparat sa intri pe contrasens, ci, pur si simplu, ca masinile sa treaca una prin stanga celeilalte ;centrul imaginar eu il vad ca pe un punct, nu ca o zona de ‘jdemii de metri patrati

   de asemenea, sa nu uitam de caroiajele din intersectii, de care vorbeam intr-un articol anterior, caroiaj care interzice stationarea pe el; astfel ca cei care vireaza stanga nu trebuie sa formeze o coada; fiecare urmand sa intre in intersectie si sa vireze stanga abia in momentul in care poate; dar asta e foarte utopic, cel putin la noi;

   evident, o alta solutie ar fi semafoare de stanga…

 2. eu zic ca daca nu ocolesti centrul se blocheaza alte directii… de exemplu aia care vin pe strada perpendiculara cu aia de vor sa faca stanga.
  Tu zici ca masinile trec una prin stanga celeilalte, insa in majoritatea intersectiilor de genul asta aia de fac stanga apuca sa faca abia cand se face rosu la aia de vin pe contrasens (pentru ca trebuie sa le dea prioritate – daca ar apuca mai devreme sa faca stanga atunci nu s-ar mai forma coada cu ocolirea centrului imaginar) si automat verde la aia de vin perpendicular si atunci or sa fie gasca 1 de masini fata in fata cu gasca 2 de masini. propui ca aia de vin pe durmu perpendicular si au verde in faza 2 sa astepte pana intra aia iar pe sensul lor? Asa macar asteapta doar in cazurile in care se face coada ( care probabil sunt mai putine….)

  • e corect ce zici tu; am si aici o solutie… 😀 sincronizarea semafoarelor astfel incat sa nu se puna verde imediat(pt cei care merg pe directia perpendiculara), iar cei care vor sa efectueze virajul la stanga sa aiba timp sa faca acest lucru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s