reclamatii RATB: o scrisoare deschisa catre utilizatorii serviciilor RATB si alti cativa

de Horia

Dragă  om al muncii, utilizator de RATB,

Am să plec de la premisa că eşti un om serios şi de bună credinţă şi îţi faci, lunar, abonament pe mijlocele de transport în comun ale Regiei Autonome de Transport Bucureşti, abonament în valoare de 50 de lei. Am şi eu o rugăminte la tine…nu te mai lăsa jecmănit şi batjocorit de acest furnizor de servicii, pentru că bănuiesc că munceşti din greu pentru banii tăi. Atunci când stai prea mult în staţie sau şoferul se poartă ca un nesimţit sau nu opreşte în staţie sau controlorii abuzează…alocă şi tu 20 de minute din timpul tău şi fă o reclamaţie la RATB. În caz că nu ştiai, pe site-ul RATB se pot face reclamaţii. Se completează câteva câmpuri şi gata…

Dragă pensionarule,

Ştiu că tu nu plăteşti transportul în comun şi te bucuri de transport în comun gratuit, pe RATB. Şi ştiu faptul că există un proverb- „Calul de dar nu se caută la dinţi”. Te rog, eu caută-l un pic la dinţi şi alocă şi tu din timpul tău şi fă-mi şi mie un bine şi atunci când stai prea mult în staţie sau şoferul se poartă ca un nesimţit sau nu opreşte în staţie sau controlorii abuzează fă şi tu o reclamaţie la RATB. Nu de alta, dar îmi faci mie un bine. Pe mine nu mă ştii. Dar poate îi faci un bine nepotului tău. Că doar eu şi, poate el, plătim, acum pensia ta şi medicamentele…

Dragă elevule,

Tu eşti în vacanţă acum. Aşa că îţi zic să te duci la munte, la mare, plimbă-te. Dar în timpul şcolii, atunci când stai prea mult în staţie sau şoferul se poartă ca un nesimţit sau nu opreşte în staţie sau controlorii abuzează, fă şi tu o reclamaţie. Lasă un pic Quake-ul sau ce se mai joacă acum şi completează o reclamaţie. 20 de minute. Atât.

Dragă studentule,

Acum ai abonament redus. Probabil că deja munceşti, deşi, incă ar trebui să te plimbi şi să studiezi…Dar te rog eu, atunci când stai prea mult în staţie sau şoferul se poartă ca un nesimţit sau nu opreşte în staţie sau controlorii abuzează, fă şi tu o reclamaţie. Că viaţa nu e aşa de frumoasă pe cât pare…nu o să te anagajeze nimeni de la început pe 2000 de euro, nu o să-ţi iei maşina visurilor tale din prima…Vei folosi tot un mijloc de transport în comun. Aşa că, acum chiar dacă nu-l foloseşti prea mult, peste vreo 2-3 ani când o să termini facultatea şi o să te muţi definitiv în Bucureşti şi vei plăti abonament întreg, vei blestema transportul în comun. Aşa că dacă faci o reclamaţie, poate se va schimba ceva. Fă o investiţie în viitorul tău. 20 de minute durează să faci o reclamaţie.

Dragă Domnule Director al Regiei Autonome de Transport Bucureşti,

Dragă Domnule Primar General Sorin Oprescu,

Dragă Domnule Primar al Sectorului 1 Andrei Chiliman,

Vă rog, pe toţi trei  să încercaţi să ajungeţi în centrul capitalei din zona Bucureştii Noi-Bazilescu, folosind mijloacele de transport in comun ale regiei, la orele 8:00-9:00.  Aş dori, apoi, reacţiile dumneavoastră. să ne povestiţi şi nouă cum este. Credeţi că se poate? Aş dori să călătoriţi fără surle şi trâmbiţe, fără media. Să vă treziţi într-o dimineaţă, vă urcaţi în maşină, veniţi la parcul Bazilescu şi încercaţi să ajungeţi în centru. Atunci când stai prea mult în staţie sau şoferul se poartă ca un nesimţit sau nu opreşte în staţie sau controlorii abuzează, fă şi tu o reclamaţie.

Dragă doamnă care te uitai azi la mine ciudat, ca să nu zic altfel, când ţi-am zis de reclamaţie,

Lasă fandoseala şi nedumerirea la o parte şi atunci când stai prea mult în staţie sau şoferul se poartă ca un nesimţit sau nu opreşte în staţie sau controlorii abuzează, fă şi tu o reclamaţie. Poate chiar funcţionează şi reuşeşti să schimbi ceva. Şi nu mai fii aşa de revoltată că e bătaie de joc ce se întâmplă. Dacă tu nu faci nimic, sigur nu o să se schimbe nimic.

Mulţumesc tuturor celor au citit asta şi vor face o reclamaţie, atunci stau prea mult în staţie sau şoferul se poartă ca un nesimţit sau nu opreşte în staţie sau controlorii abuzează.

Reclame

Posted on 2009/06/17, in proteste and tagged . Bookmark the permalink. 19 comentarii.

 1. de ce vb urit despre salariati ratb,un sofer ratb in 8ore de serviciu transporta sute de calatori si este uneori batjocorit de voi ,injurat etc………va-ti intrebat vreodata daca voi sinteti civilizati,………lasati toate mizerile in mijloacele de transport,rupeti,distrugeti dar nu spuneti ca sinteti ANIMALE, ……….santeti crizati de mult……….

 2. lasati soferi si nu mai jicniti ,stati in statii, soferi vor sa munceasca dar nu au voie sa depaseasca orele ,este criza si la ratb
  …………………………………………………………………………????????????????????????????????????????????????????????????/////

  • bănuiesc că nu vei mai intra pe acest site, însă am să-mi fac datoria şi am să-ţi răspund

   1. există pârghii de „luptă” împotriva celor care vandalizează mijloacele de transport în comun, care provoacă scandal; o soluţie ar fi, de exemplu, stabilirea unor parteneriate între RATB, primăriile de sector, primăria generală, jandarmerie, poliţie pt ca indivizii care fac asta să fie sancţionaţi; se pot pune la dispoziţia şoferilor mijloace de comunicare, iar la staţia următoare să se prezinte un echipaj care să-i debarce pe „recalcitranţi”; de asemenea, din ce am văzut, noile autobuze Mercedes Citaro sunt prevăzute cu camere de luat vederi care potfi folosite pentru depistararea scandalagiilor; soluţii există; le aplică cineva? cred că nu; la un moment dat ştiu că a existat un astfel de parteneriat, însă, se pare că el a decedat; mi se pare că era pt depistarea hoţilor de buzunare.

   2. eu plătesc abonament RATB; nu vreau ca un angajat RATB să-şi bată joc de mine, aşa cum nici eu nu-mi bat joc de el; nu vreau să aştept nu ştiu cât timp în staţie pt că nişte minţi luminate din RATB decid să reducă numărul de autobuze, fără a ţine cont de nevoile oamenilor

   3. modul în care ai scris tu descrie exact atitudinea societăţii româneşti- pasivitate; asta e marea noastră problemă; vedem ce se ântâmplă în jurul nostru, dar nu facem nimic; aşteptăm să facă alţii pentru noi; ne revoltăm ,facem scandal, dar când e să facem ceva concret, renunţăm.

  • Hmmm…probabil din cauza crizei nu au rabdare sa acorde prioritate pietonilor la culoarea verde a semaforului… si conduc la intimdare in trafic, ca deh…ei sunt mari si smecheri…
   Exista intotdeauna si exceptii, am vazut soferi rabdatori sa urce o batranica sau o mama cu caruciorul, dar am vazut si altfel de soferi…probabil de genul celui care a scris mai sus…
   Pentru ei am un mesaj: aveti copii? rude? sotii? Cum v-ar placea sa dea un alt sofer cu autobuzul peste ei pe trecerea de pietoni ???? Sau sa le inchida usa in nas si sa-i loveasca pentru ca se grabesc..spre unde nu se stie !?!?

 3. Asadar si prin urmare…30 de minute in statie la tramvai in statie la fabrica de glucoza..stai 30 de minute ca sa mergi fix 3 statii sa te dai jos sa ajungi la metrou ..metrou care e fuullll de fiecare data …la orele 7 si 16 ….crima ..daca vrei sa te sinucizi …locul perfect;) Cel mai bine circula 311 ..ajungi in statie si vine is masina ..asta dimineata ..dar e boon si asa…ca sa ajung in pipera la ora 8 dimineata ,sa ajung la servici trebuie sa plec de acasa la 6 si 10 minute ….imaginativa cata plictseala…imaginativa cata aglomeratie …dupa ce ca mergi atat de mult cu mijloacele de transport in comun …mai stai si in picioare .si miros urat ..si si si si si si si sii…sa vedem …pana in 2050 o sa putem merge si noi la servici ca oameni si nu ca animalele?

  • ati facut vreodata reclamatie la primarie sau la ratb? le-ati spus de situatie?

   atat timp cat nimeni nu se plange, nici nu se va schimba nimic; inseamna ca lucrurile merg bine asa cum merg; de ce sa schimbi ceva ce merge bine?

   iar faza „da’ ce ei nu vad?” nu cred ca functioneaza; nu, ei nu vad; sau poate nu vor sa vada; daca, insa, apar sesizari/ reclamatii, deja exista ceva palpabil, starea de multumire sau nemultumire a pasagerilor poate fi cuantificata; ratb-ul poate afla de nevoile noastre

 4. craciun marian

  Draga calatorule.Dupa ce ca marea majoritate dintre voi circula fara bilet pe deasupra 80% mai sunteti si nesimtiti.Un sofer se trezeste la ora 3:00 cu noaptea in cap sa va duca pe voi si este injurat ca la usa cortului ba ca merge prea incet,ba ca nu vrea sa deschida usa la semafor sau intre statii.Noi de ce ar trebui sa fim umiliti si injurati,si nimeni din conducerea R.A.T.B.nu ne ia apararea.Noi daca facem o reclamatie,nici nu se ia in consideratie.

 5. Pe zi ce trece ma gandesc sa renunt la a circula cu mijloacele de transport in comun din mai multe motive.Unul dintre acestea ar fi comportamentul unor controlori bilete care folosesc orice mijloace de a scoate 50 lei din buzunarul calatorilor ,contravaloarea amenzii, pentru a-si satisface sefii. Acestia se plang repetat calatorilor ca au plan de amenzii foarte mare care nu ajung sa-l faca .
  Ideile comuniste inca persista in mintile unor angajati( sefi),care pentru a-si pastra scaunu de pe vremea ceausista forteaza controlorii sa dea cat mai multe amenzi. Inainte se mai acordau procese verbale pentru plata ulterioara a amenzii, dar in momentu de fata angajatii Ratb incearca cu orice pret sa-ti scoata cu forta banii cash din buzunar pentru a-si satisface sefii ca acestia sa-si pastreze scaunul . Metodele aplicate nu sunt folosite nici de Politia Romana care prin lege nu au voie sa-ti incaseze amenda pe loc.
  Oare dupa 20 de ani de la revolutie nu este nimeni in masura sa puna punct acestor magarii care se fac de aceiasi oameni de pe vremea comunista.

 6. calatori sint niste nesimtiti iar domnul primar oprescu sa-si aduca aminte ca atunci cind a avut nevoie de voturile ratb -lor erau buni acum isi bate joc de ei nu e posibil sa dai un om afara fiindca o angajata a primariei a iesit in fata autobuzului iar omul a vrut sa o ocoleasca si daca a zis ca nu se uita ce face a doua zii omul a fost dat afara toata lumea critica dar ar fii cazul sa aiba un pic de bun simt fata de acesti oameni care ii cara zii de zii si pe uni chiar gratis

 7. A fost greva „spontana” la RATB, stim cu totii ce s-a intamplat. Am luat un taxi pana la urma in ziua respectiva.
  Da, am facut reclamatie la RATB si le-am trimis bonul pentru abonamentul lunar + bonul de taxi, sa il deconteze, ca asa mi s-ar fi parut normal sa faca.
  Raspunsul de la RATB: abonamentul lunar s-a prelungit cu o zi, insa bonul de taxi nu se deconteaza.

 8. ca sa nu mai stai 30 min in statie ptr doar trei statii poti sa mergi si pe jos k este recomandat mersul pe jos o juma de ora. Asta o recomanda si medicul.Noi cei care nu lucram la ratb oare santem chiar asa de civilizati si ne facem treaba noastra la locul nostrun de munca corect???Chiar santem cinstiti?
  Sa ne uitam mai intai in gradina noastra si pe urma sa vb de ei.Daca nu da drumul la aer conditionat nu e bine,daca ii da drumul se gaseste cate o baba sa tipe sa il opreasca ca a inghetat de frig,daca este un blocaj pe la vreo intersectie ii injura parca din vina lor intarzie sa vina.Ati vz cum astia cu masinile mici blocheaza cate o intersecie si nu poate sa treaca tramvaiul dn cauza lor? bine k e democratie acum si avem internet sa venim cu comentarii tampite…daca era ceausescu eram niste inapoiati nu mai aveam cum sa facem reclamatii…..dar dehh ne-am smecherit acum.

 9. daca nu mai are cine sa puna stampila la cap linie cum vrei sa stai putin in statie? moldoveanu fuge tare de aglomeratie cu tramvaiul iar cel mai tanar si mai corect ramane de caruta si cu injuraturile de rigoare,degeaba sunt multe tramvaie daca stau la cap si rad de cel care „CARA”,multa lume.sefii ies doar cand sunt trimisi de reclamatii,ca de sunt sefi,ce bine ar fi un radar sau un gps sa se vada unde sunt vehiculele .cum a pus Prigoana la masinile de gunoi ca stie in orice moment unde sunt.Oare la Dudesti stie sefu ce fac tramvaiele 19 ziua?merg dupa program?poate citeste cine trebuie si ii mai pasa de ritmicitatea autovehiculelor…….SA TRAITI DOMNU CRIT<la umbra.

 10. Noi calatorii care merge pe linia 135 noi nu avem nici`o statie in aurel vlaicu, nu stim care este statia …. soferii opresc unde vor ei, eu stau intr`o parte masina opreste in alta parte, nu este nici`o placa care sa comfirme ca exita o statie !!! unde este statia ? noi nu stim unde sa stam ! sa se puna o plancarda de statie sa stim si noi unde sa asteptam autobuzul. !!!

 11. eu merg cu 102 la serviciu , lucrez 2 schimburi , la ora 11 nu mai am cu ce sa ajung acasa , toti soferi se retrag la depou , nici macar nu mai opresc in statii pe arterele respective
  sunt niste nesimtiti , se pare ca directorul RATB nu a luat nici o masura de 5 luni de cand le tot fac reclamatii
  traim intr-o tara …….. vai de capul nostru

 12. Merg cu autobuzul in fiecare zi.Din 10 calatori perforeaza doar 2; la ce va trebuie autobuze noaptea ca sa plimbat toti betivii, aurolacii si golanii, iar pe urma sa va intrebati de ce este in pierdere societate ,mai bine dl directorul dvs.ar insista ca cei care calatoresc sa isi faca datoria si sa nu mai loveasca in angajati,sa faca cat mai multe controale nu sa se gandeasca cum sa ia bani de la oamenii care muncesc ca sa plimbe pe degeaba jumatate de Bucuresti ,daca vrea sa faca acte de caritate sa faca pe banii lui nu pe banii angajatilor

 13. Trandafir Cristian

  Buna ziua.
  Ca urmare a scumpiri abonamentelor ,vad ca va mai si bateti joc de platitori de abonamente R.A.T.B,cel putin pe linia 302.
  Dupa ce ca este aglomerata ,regia mai scoate din masini,si mai schimba si orele la ficare luna.
  Noi calatori ce trebuie sa facem,Sa ne schimbam programul de lucru dupa cum aveti voi chef.

 14. Daca s-ar putea ca cei de la metrorex sa puna niste adezive si pentru femeile gravide, deoarece nu se ridica unul chiar daca te vad cu burta la gura.

 15. as dori f. mult sa-l cunosc pe minte creata ala care trimite tramvaiele 40 sau 56 pe traseu. la ore de varf aceste tramvaie circula la 20 minute chiar la 30 minute, stam ca prostii in statie pe frig, vant. cine are tupeul sa-si bata joc de noi? chiar nu se poate suplimenta numarul de tramvaie? nu putem sa circulam in conditii civilizate? ii ajutati pe hoti sa profite de inghesuiala si sa nu fure. cine e raspunzator pt. stresul pe care ni-l provoaca ratb-ul???

 1. Pingback: ratb: vreau sa fac niste sugestii « …doar nişte păreri, texte, pretexte, proteste…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s