cartofi copţi, reţeta 2

M-am uitat aseară, întâmplător la Jamie, pe TVR2- ştiţi, vestitul bucătar englez…

Am văzut o reţetă de cartofi la cuptor super mişto şi, ca să nu o uit, am zis să o scriu aici.

Se iau cartofii, se curăţă, se taie în sferturi(sau optimi, depinde de cât de mare e cartoful) şi se pun la fiert 5 minute. Intre timp, se bagă la cuptor o tavă goală, ca să se încingă. După ce au fiert, cartofii se lasă într-o strecurătoare să se scurgă bine. Tava încinsă se ia din cuptor şi se pune în ea 1/3 dintr-un pachet de unt, peste care se toarnă ulei de măsline, după gust. Se presară foi de dafin Si rozmarin. Se iau câteva cepe roşii, se taie jumătăţi sau sferturi(în funcţie de dimensiune) şi se pun peste lichidul format în tavă. Apoi se pun cartofii deasupra. Se iau vreo două căpăţâni de usturoi şi se taie pe jumătate, dar nu complet(atenţie, usturoiul necurăţat complet, probabil ca să fiarbă în cămaşa proprie). Se amestecă tot, ca să ia gusturile unele de la altele. Eh, şi acum vine chestia tare. Zice Jamie…

Niciun englez obişnuit nu ar face asta, dar nu vă speriaţi.

Nici mie nu-mi vine, sincer, să fac ce a zis el, dar am să încerc. Se ia o sticlă din cel mai ieftin oţet balsamic şi jumătate din conţiut se împrăştie peste cartofi, apoi se bagă la cuptor.

Cănd a terminat, cartofii arătau absoult senzaţional. Oţetul se caramelizase pe ei. Probabil că şi gustul era pe măsura.

Am să caut reţeta oficială la el pe site, poate am noroc. Cum o găsesc, dau link. Evident, această reţetă e mai complicată decât prima, însă, simfonia gusturilor(pfua ce am scos-o pe asta) e cu mult deosebită.

Am găsit şi reţeta originală, aici:

BALSAMIC BAKED ONIONS & POTATOES WITH ROAST PORK
Serves 6
This dish has attitude – it uses a lot of balsamic vinegar but, trust me, it works really well. The onions and potatoes are baked in the vinegar, making them crispy, dark, sticky and sweet. I’ve chosen to serve them with roast pork, but beef or lamb works just as well. I prefer red onions for their colour and sweetness.
•  1.5kg medium-size waxy potatoes (such as Charlotte), peeled and quartered lengthways
•  sea salt and freshly ground black pepper
•  olive oil
•  200g butter, cubed
•  a bunch of fresh rosemary, leaves picked and chopped
•  1 whole bulb of garlic, quartered or smashed
•  5 medium red onions, peeled and quartered
•  350ml cheap balsamic vinegar
•  for the pork a small bunch of fresh rosemary, leaves picked and finely chopped
•  2 tbsp freshly ground fennel seeds
•  1.5kg boneless rolled pork loin, preferably free-range or organic, skin off, fat scored in a criss-cross pattern
•  olive oil
•  6 cloves of garlic, crushed1 medium red onion, peeled and quartered
•  2 sticks of celery, trimmed and chopped
•  4 bay leaves
•  2 wineglasses of white wine
•  extra-virgin olive oil
Preheat the oven to 200C/gas mark 6. Put the potatoes into a pan of boiling, salted water and cook for about eight minutes, then drain and return to the pan. Chuff them up a bit by shaking the pan.
To prepare the meat, scatter a handful of finely chopped rosemary leaves over a large chopping board. Sprinkle over some salt and pepper and the ground fennel seeds. Roll the pork across the board, pressing down hard so all the flavourings stick to it.
Get a large roasting tray into which your pork will fit snugly, and place it on a hob over a medium-high heat. Pour in a little olive oil and place the pork in, fat side down, sprinkled with any flavourings remaining on the board. After a few minutes, when the pork fat is lightly golden, turn it over and add the garlic cloves, onion, celery and bay leaves to the tray. Place on the bottom shelf of your preheated oven for an hour, basting it halfway through. (For the last 20 minutes of cooking, you might need to cover the pork with a bit of damp greaseproof paper to stop it colouring too much.)
Get another roasting tray, into which you can fit the potatoes in one layer, and heat it on the hob. When hot, pour a glug of olive oil into it and add the butter, rosemary and garlic. Add the potatoes and toss them in all the flavours. Add the onions and all the balsamic vinegar and season with salt and pepper. Cook for five minutes on the hob to reduce the balsamic vinegar a little. Place the tray on the top shelf and cook for about 50 minutes, until the potatoes and onions are dark, sticky and crispy – removing the tray to toss the onions and potatoes halfway through. After an hour, the meat should be cooked. Prick it with a sharp knife – if the juices run clear, it’s done; if not, pop it back in the oven for another 10-15 minutes, keeping the potatoes warm.
Remove it from the oven and let it rest on a plate for 10 minutes. Pour away most of the fat from the tray and mash up the garlic and onion. Place the tray over the hob and add the wine. Simmer until the liquid has reduced by half, scraping all the meaty, marmitey goodness off the bottom to make a tasty sauce, and season if necessary. Pass through a sieve into a serving jug. Then slice the pork and serve it with your incredible baked onions and potatoes, drizzled with the pan juices. Great with some nice greens or a rocket salad

Anunțuri

Posted on 2008/12/06, in texte and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 13 comentarii.

  1. 😀 Cred ca tocmai mi-am descoperit una din urmatoarele retete! Hm, de usturoi pus necuratat in cuptor am mai auzit, se face bine si e si bun, dar de otet balsamic nu!

  2. Pai asta de mai sus, a lui jamie. Ma intriga combinatiile neasteptate, cum ar fi carfoti la cuptor cu usturoi si otet balsamic! Trebuie sa o incerc… macar sa stiu daca e buna sau nu! 😀

  3. Daca elimini uleiu de masline si otetu poate imi plac si mie.

    Intrebare intima : Tu scrii cu diacritice de obicei ? /:)

  4. ;)) Ii strici tot farmecul fara ulei de masline si fara otet!

  5. Citez : „peste care se toarnă ulei de măsline, după gust.” – adica dupa gust poate sa fie si deloc 😀 . S-ar putea ca otetu la cuptor sa isi mai piarda din atributele care mie personal nu imi plac.

    Oti decat sa dai linku si reteta mai bine pune mana si da niste cartofi din astia direct 😀

    • da’ ce-s eu? cantina? :))

      cand am sa fac, am sa pun si poze…iar link-ul l-am pus ca asa e frumos, sa se puna si sursa(sau originalul, in cazul de fata)

  6. O sa te duci sa mananci joooos! :))

  7. Suna bine.
    Cartofii (care ma si intereseaza, de fapt) seamana cu cei pe care ii mancam la cantina de la munca.
    Din pacate, aceia aveau gust de otet (care, fiind cald, era oribil), dar sunt cel balsamic (pentru ca la cantina era din acela de vin alb) se va carameliza, cum ai zis si le va da un gust bun cartofilor.
    Cred ca stiu ce gatesc maine (azi).

  8. Eu cartofii yi ador asa:P

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s